Kaip nuraminti protą. 2022.08.23
   2022/08/23 00:00:00    komentarai 0

     Šįkart apie tai, kaip nuramint protą. Nors protas iš prigimties yra dorybingas, arba satviškas, sąveikaudamas su materialių juslių materialiais objektais jis užsiteršia, tampa neramus. Protas – juslių centras. Juslių turim penkias: regą, klausą, skonį, uoslę ir lytą ir per šitas jusles protas renka ir kaupia ir saugo informaciją. Štai kodėl jis dar atsakingas ir už atmintį.
     Ajurveda sako, kad sveikas protas – ramus protas. Vienas jogas dvasininkas nevaldomą protą palygino su prisigėrusia beždžione. Štai koks jis būna neapvalytas, nesuvaldytas ir užsiteršęs, kaip girta beždžionė! Taigi, vienas iš daugelio žingsnelių savęs ir kitų žmonių pažinimo, dvasingumo, laimės, harmonijos, sėkmės link yra nuramint protą. Štai keletas metodų.

Kvėpavimo pratimai.
Kėlimasis iki 5 val. ryto.
Rytinis vėsus ar net šaltas dušas ar maudynės vandens telkinyje.
Malda ar meditacija.
Jogos pratimai (asanos).
Dorybingas (satvinis) maistas.
Valgymas ramioj aplinkoj nedarant jokios kitos veiklos.
Dorybinga veikla.
Klasikinės, meditacinės ar dvasinės muzikos / giesmių klausymasis.
Buvimas gamtoje.
Dorybingos ar dvasinės literatūros skaitymas.
Buvimas tarp dorybingų ar dvasingų žmonių.
Vakarinis vėsus ar net šaltas dušas ar maudynės vandens telkinyje.
Gulimasis iki 22:00 val.
Šeimą linkusiam vyrui protą nuramina moteris ir atvirkščiai.
Švari ir tvarkinga gyvenamoji aplinka.
Gyvenamoji aplinka su kuo mažiau daiktų ir naminių gyvūnų.
Kuo dažniau ir ilgiau būti prie vandens telkinių.
Savistabos ugdymasis.
(Dvasinio) sąmoningumo ugdymasis.

     Dar daug yra palankių dalykų, kurios darydami išlaikysim protą ramų ar bent jau ramesnį. Čia pavardinti galbūt tik pagrindiniai. Iš esmės protą audrina aistringi, prie mūsų, kaip sielų, evoliucionavimo neprisidedantys ar jam net kenkiantys mintys, kalbos ir darbai. Pats svarbiausias dalykas, kuris mums padės siekt laimės yra sąmoningumo ugdymas. Bent jau pasaulietinio, vėliau ir dvasinio. Sąmoningumas reiškia, kad pradedu gyvent stebėdamas save. Tai pirmas žingsnis link sąmoningumo. Nuolatinė savistaba virsta sąmoningumu, taigi vėliau jau nesąmoninga savistaba ir yra sąmoningumas. Jei man, tarkim, anksčiau reikėjo dėt sąmoningų pastangų ugdantis įprotį valytis dantis, tai jau po kurio laiko net mintis nekyla nors kartą neišsivalyti jų.
     Erelio didžiausias ginklas yra akys, meškos ar arklio – jėga, kiškio – greitis, taip mūsų ginklas yra sąmonė. Tiksliau ką su ja galima padaryt, jei tik dirbsim ta linkme. Proto kontrolė žymiai prisideda prie sąmonės ugdymo.

Pakomentuoti